loader image
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دیدگاه تطبیقی رویکرد عمر اریکسون و انیاگرام / ۴

رویکرد عمر اریکسون و اناگرام

فهرست مطالب

دیدگاه تطبیقی رویکرد عمر اریکسون و انیاگرام

رویکرد روانی اجتماعی

قسمت چهارم

 

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری ماه‌شیدخرد: در مقاله اول، دوم، سوم به مبانی رویکرد شخصیت روانی اجتماعی اریسون پرداخته شده است. در رویکرد عمر اریکسون ۸ مرحله متصور شده که ۵ مرحله آن بیان شد و در این مقاله نیز به مراحل بعد در دیدگاه او پرداخته می‌شود. با درک روشنی از دیدگاه اریکسون به تحلیل و نگاه تطبیقی این دیدگاه با انیاگرام پرداخته خواهد شد.

مرحله ۶، دوره اوان بزرگ‌سالی

دوره صمیمیت و تعلق در برابر انزوا

در این دوره کوشش فرد معطوف به برقراری ارتباطی صمیمانه با دیگری خواهد بود . این دوره مرحله‌ای است که فرد می‌کوشد تا در ازدواج با فردی صادقانه و صمیمانه نزدیک شود. اریکسون عیقده داشت که برقرار کردن روابط نزدیک و متعهدانه با دیگران ضرورت دارد. کسانی که در این مرحله موفق باشند، روابط مطمئن و متعهدانه‌ به‌وجود خواهند آورد. به یاد داشته باشید که هر مرحله بر پایه مهارت‌های یادگرفته شده در مراحل قبل بنا می‌شود. اریکسون عقیده داشت، حس قوی هویت شخصی برای ایجاد روابط صمیمانه و همراه با تعلق‌خاطر اهمیت دارد. مطالعات نشان داده‌اند کسانی که حس ضعیفی نسبت به خود دارند در روابط‌شان نیز تمایل به تعهدپذیری کم‌تری دارند و بیشتر در معرض انزوای عاطفی، تنهایی و افسردگی قرار دارند.

مرحله ۷، بزرگ‌سالی

دوره خلاقیت در برابر رکود

این مرحله از سن ۳۵ تا ۵۵ سالگی را شامل می‌شود. مرحله‌ای که باید فرد به پختگی و بالندگی برسد. در این مرحله فرد آگاهانه به هدایت و تربیت نسل بعدی می‌پردازد. در این مرحله ممکن است فرد به‌صورت پدر یا مادر باشد و یا به‌صورت نقشی فعال در اجتماع در سازمان‌ها و مراکز اجتماعی در خدمت به نسل و فرهنگ آیندگان کمک کند. کسانی که در این مرحله موفق باشند، حس خواهند کرد که از طریق فعال بودن در خانه و اجتماع خود، در کار جهان مشارکت دارند. آن‌هایی که در به‌دست آوردن این مهارت ناموفق باشند، حس غیرفعال بودن، رکود و درگیر نبودن در کار دنیا را پیدا خواهند کرد.

مرحله ۸، کهن‌سالی

دوره انسجام من در برابر ناامیدی

این مرحله مربوط به دوران کهن‌سالی است و بر بازتاب فعالیت‌های گذشته تمرکز دارد. آن‌هایی که در این مرحله ناموفق هستند حس خواهند کرد که زندگی‌شان تلف شده است و بر گذشته افسوس خواهند خورد. در این حالت است که فرد با حس ناامیدی و ناخشنودی روبه‌رو خواهد شد. کسانی که از دستاوردهای گذشته خود در زندگی احساس غرور داشته باشند، حس یکپارچگی، درستی و تشخص خواهند کرد.

با موفقیت پشت سرگذاشتن این مرحله یعنی نگاه به گذشته با اندکی تاسف و احساس رضایت کلی. این افراد کسانی هستند که خردمندی به‌دست می‌آورند، حتی در مواجه با مرگ.

همان‌طور که از دیدگاه روانی اجتماعی اریکسون روشن است، او به نقش عوامل اجتماعی و قومی بها داده و به فرایند تعارض و بحران‌های مراحل مختلف توجه دارد. اریکسون به مفاهیمی چون اعتماد و امنیت در مسیر رشد کودک و اهمیت هویت در دوره نوجوانی، عوامل مهم و تاثیرگذار بر شکل‌گیری هویت «من»، بحران هویت و خلاقیت بها می‌دهد.

در مقاله بعد به مقایسه دیدگاه روانی اجتماعی اریکسون و انیاگرام پرداخته می‌شود.

 

دکترمهشید رضوی‌رضوانی

 

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 + 6 =

مقالات مرتبط
مقالات پربازدید​