loader image
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نگاه تطبیقی به دیدگاه فردمدار راجرز با رویکرد انیاگرام / ۵

دیدگاه فردمدار راجرز

فهرست مطالب

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری ماه‌شید خرد: در مقاله قبل به صفات ویژه و برجسته در اشخاص کامل در رویکرد انسان گرای راجرز پرداخته شد. بدون‌شک یکی از رویکردهای بسیار مهم در مشاوره و درمان، روش مراجع محوری یا همان درمان فرد مدار راجرز است.

راجرز با قبول اصل میل به خود شکوفایی در فرد و اهمیتی که بر تجربه‌های او می‌دهد، بر این باور است که هر فردی قادر به حل کردن مسایل خود خواهد بود. توصیف دقیق از اشخاص کامل در رویکرد انسان‌گرای راجرز مبین همین مطلب است.

راجرز با رویکردی انسان‌گرا، نسبت به ماهیت انسان دیدی مثبت داشته و بر این باور است که انسان دارای اراده‌ای آزاد است و تربیت سهم بیشتری در زندگی او دارد. او با نگاهی خوش‌بینانه بر زندگی انسان، تجربیات حال و اهمیت رشد را موثرتر بر زندگی فرد می‌داند. در مقایسه تطبیقی بین نگاه انسان‌گرای راجرز و رویکرد انیاگرام می‌توان تشابهات و تفاوت‌هایی قایل بود. در برخی از تشابهات می‌توان به اهمیت مفهوم خود، گرایش شکوفایی، توجه مثبت منتهی به حرمت نفس مثبت و در نهایت بالندگی فرد توجه کرد.

همان‌طور که پیش از این اشاره شد، راجرز بر این باور است که هر انسانی برخوردار از بینش و خودی خودمختار است که می‌تواند فرد را به خودشناسی و بینشی برساند که مسئول خودش و زندگی‌اش باشد. این مفهوم به‌طور کامل در تیپ‌های انیاگرام نیز مورد توجه است، چرا که هر تیپ باید بتواند با عبور از مراحل و و لایه‌های پایین در تیپ شخصیتی‌اش به سطوح بالا و عالی در تیپ شخصیتی خودش و همه مهارت‌ها و توانمندی مثبت در تیپ‌های دیگر دست یابد. در این مسیر هر تیپ شخصیتی باید به بینشی جامع از خودش برسد و با اراده پیش برود.

در رویکرد راجرز انسان برخوردار از گرایش به شکوفایی است که این نکته در انیاگرام با عنوان «تعالی تیپ‌ها» مورد توجه است. هر تیپ در مسیر تعالی خودش، صفات برجسته‌ای از تیپ‌های دیگر در او رشد خواهد کرد.

در رویکرد انیاگرام، تیپ‌های انیاگرام باید بتوانند با دیدی مثبت و با حرمت نفس خود نگه داشتن مسیر را طی کنند.

در رویکرد انیاگرام تیپ‌های شخصیتی برخوردار از یک تیپ اصلی هستند که در مسیر تعالی تیپ، ویژگی‌های مثبت تیپ‌های دیگر هم به‌دست می‌آید، اما هر تیپ دارای بینش و نگرش خاص خودش است که این نکته در رویکرد راجرز بیان نشده است.

در رویکرد انیاگرام مانند انسان‌گرای راجرز، انسان با بینشی وسیع مسئول اعمال و کردار خودش است و در این مسیر نقش اطرافیان در تربیت کودکی فرد مهم است.

رویکرد انسان‌گرای راجرز به نقش تجربه فرد بها می‌دهد، در حالی که رویکرد انیاگرام ضمن توجه بر این موضوع، از نقش ویژگی‌های ذاتی تیپ‌های انیاگرام چشم نپوشیده است.

در رویکرد انیاگرام تیپ‌های شخصیتی با شناخت نقطه آغازین تیپ شخصیتی خود، مسیر راه برایشان روشن است و اغلب سایر رویکردهای شخصیت‌شناسی از این امکان بهره‌مند نیستند.

 

دکترمهشید رضوی‌رضوانی  

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه + 11 =