loader image
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نگاه تطبیقی به دیدگاه فردمدار راجرز با رویکرد انیاگرام / ۴

دیدگاه فردمدار راجرز

فهرست مطالب

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری ماه‌شید خرد: در مقاله قبلی، پس از طرح مفاهیم مهم در دیدگاه فردمدار، راجرز به بیان ویژگی‌های مهمی در افراد کامل اشاره کرد.

برخی از این ویژگی‌ها شامل موارد زیر بودند:

– اشخاص کامل در هر لحظه به‌طور کامل و پر بار زندگی می‌کنند.

– اشخاص کامل به ارگانیزم خودشان اعتماد دارند.

– اشخاص کامل احساس می‌کنند که می‌توانند که بدون قیدوبندها و مانع‌ها تصمیم‌گیری کنند.

– و مواردی دیگر.

 

همان‌طور که از عنوان دیدگاه راجرز مشخص است، او به نقش فرد و آنچه در او به صورت بالقوه وجود دارد تا بتواند در مقابل مسایل به‌نحوی شایسته برخورد کند، اطمینان دارد. به همین دلیل دیدگاه راجرز به‌عنوان دیدگاه مراجع- محوری شناخته می‌شود، چرا که در این‌جا فرد دارای ارزش و مقامی است که به‌تنهایی قادر است تا مسایل و مشکلات خودش را حل کند. مفاهیم مهمی در دیدگاه کارل راجرز هم‌چون، اهمیت به خود، گرایش شکوفایی، توجه به تجارب فرد و توجه مثبت و…

همگی بیان توجه مثبتی است که راجرز به جایگاه انسان در این عالم دارد. او بر این باور است که افراد می‌توانند به کمال و تعالی دست یابند. البته او غافل از ناهمخوانی و مشکلات کودکی فرد نیست. روان‌شناسان بر این عقیده هستند که دیدگاه فردمدار یا مراجع محوری راجرز دیدگاهی کاملا انسانی است که فرصت ظهور و رشد را در فرد به‌قدر کافی می‌دهد.

اصولا نگاه راجرز به ماهیت انسان با خوش‌بینی، همراه با ارزش به جایگاه اراده در فرد است و توجه به حال دارد. او باور دارد که برای هر فردی امکان رشد و تعالی وجود دارد. در مقایسه تطبیقی دیدگاه راجرز با رویکرد انیاگرام، هر دو دیدگاه به تعالی و شکوفایی بها می‌دهند.

اگر راجرز بر این باور است که هر فردی در جایگاه خودش مسیر شکوفایی را طی می‌کند، رویکرد انیاگرام نیز به هر فردی در مسیر تعالی‌اش توجه دارد. در دیدگاه انیاگرام رشد و تعالی فرد به‌طور یکپارچه موجب انسجام و پیوستگی است و همچنین این نگاه در دیدگاه مراجع محوری وجود دارد.

میل به شکوفایی در هر دو دیدگاه مهم است، هر چند در دیدگاه مراجع محوری، بینش و نگاه کلی فرد به‌روشنی معلوم نیست، اما در انیاگرام فرد به روشنی مسیر پیش رو را می‌شناسد. برای همین منظور در رویکرد انیاگرام انسجام و پیوستگی فرد بیشتر از رویکرد مراجع محوری است.

رویکرد مراجع محوری، رویکردی انسان‌گرایانه است که فرد در آن می‌بایست به دور از هرگونه ناهمخوانی، با حفظ توجه مثبت مسیر کامل بودن را طی کند. در رویکرد انیاگرام، نه‌تنها به این موضوع توجه دارد بلکه چگونگی دست‌یابی به این مسیر روشن است و انسجام بین عناصر شخصیت در این جا کاملا مشخص است.

به‌طور کلی همه دیدگاه‌های مختلف، پس از سال‌ها کار و تلاش محققانه نظریه‌پردازان به بیان نقاط قوت و ضعف در هر فرد می‌پردازد اما هیچ یک از این رویکرد به مثابه رویکرد انیاگرام، کهن‌الگو نیست.

 

دکترمهشید رضوی‌رضوانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − یازده =