loader image
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مفهوم آفاق و انفس در نه‌گانه ایرانی

مفهوم آفاق و انفس در نه گانه ایرانی

فهرست مطالب

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری ماه‌شید خرد: در مقاله «نقطه در مرکز دایره و نماد نه‌گانه»، به اهمیت نقش نقطه در ترسیم نماد نه‌گانه اشاره شد. این توجه داده شد که همواره این نقطه توجه به یک معنای عمیق در زندگی فرد وجود دارد. در این توجه فرد به هیچ بودن خود و به تعبیر زیباتر یگانگی با معبود و خدای خویش است. این یگانگی با هستی وقتی محقق می‌شود که فرد از خود کاذب خویش عبور کند و به‌عبارتی در هیچ نقطه‌ای قرار نگیرد! مقاله مفهوم آفاق و انفس در توضیح بیشتر از ترسیم نماد نه‌گانه به این نکته پرداخته است.

همان‌طور که در مقاله قبلی اشاره شد، ترسیم هر مجموعه‌ای حول یک دایره، به نقطه مرکز دایره توجه دارد. نقطه در مرکز دایره به منزله همه چیز حول این مرکز است. همواره این نکته در کلام ادبا و عرفا مورد توجه بوده است. پیرامون این نقطه همه چیز متوجه اوست. هر نقطه و به تعبیری هر فرد بر روی نمودار اناگرام یا نه‌گانه ایرانی، فارغ از این مرکز نمی‌تواند باشد. مرکز عالم و جهان هستی همان است که در کلام امیرالمومنین(ع) چنین بیان می‌شود که همه چیز در آغاز نقطه‌ای بیش نبود و چون به فهم آن نائل نگشتیم، بر آن افزودیم!

هر فرد و بلکه نفس انسان نسبت به این نقطه در دو موقعیت قرار دارد. در این جا به اجمال به آن اشاره می‌شود، وقتی که او در احوال خودش به درون نگاه می‌کند (شکل زیر).

 

همچنین وقتی که فرد نگاهی که به بیرون از خودش توجه خواهد داشت. این توصیف به مصداق کلامی از کلام خداست که هر انسانی هم به حال درون خود و هم به بیرون باید نظر داشته باشد. این مفهوم در بیان سیر آفاق و انفس اشاره شده است (شکل زیر).

 

رشد هر انسانی در تامل و توجه به حالات درونی و بیرونی اوست. در نه‌گانه ایرانی، نفس متعالی هر فرد در توجه به مرکز وجودی‌اش یعنی همان رسیدن به خویش متعالی از یک سو و هم توجه به آفاق بیرونی است. سیر و رشد هر فرد، در هر نقطه‌ای که از نماد نه‌گانه قرار می‌گیرد باید پیوسته این توجه درونی و بیرونی را داشته باشد. این توجه به منزله رشدی است که پیوسته فرد می‌باید نسبت به هر سه فضیلت و شدت و ضعف آن ها داشته تا به فضیلت چهارم یعنی عدل و تعادل محقق باشد. اگر چه در نمودار اناگرام امریکایی این توجه به مرکز وجود ندارد، اما مدرسین و محققین آن توجه دارند که رشد و تعالی ذاتی هر فرد با چرخشی کامل بر روی همه تیپ‌ها محقق خواهد شد.

دکتر مهشید رضوی‌رضوانی

 

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”فایل pdf مقاله” style=”gradient-custom” gradient_custom_color_1=”#bb0000″ gradient_custom_color_2=”#db5c4b” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-download” css_animation=”bounceIn” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Ffarhangekherad.com%2Fwp-content%2Fuploads%2Fthe-concept-of-afaq-and-anfos-in-nine-iranian.pdf|||”][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × 5 =

مقالات مرتبط
مقالات پربازدید​