loader image
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چند؟ همسری! / چند همسری چیست؟

چند همسری چیست

فهرست مطالب

چند؟ همسری! چند همسری چیست؟!

تبعات متعدد بر چندهمسری چیست؟

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری ماه‌شید خرد، در شرایط موجود کدام نگاه کارشناسانه‌ای بر اهمیت این موضوع چند همسری تاکید دارد؟! چند همسری مفهومی بسیار پیچیده و سنگین‌تر از آن چه به‌سادگی بر زبان می‌رانیم.

در میان همه موضوعات متعددی که جامعه و فرهنگ ایرانی را تحت‌شعاع قرار داده است؛ اعم از موضوعات متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و غیره؛ یکی از موضوعات جدی و به‌روز جامعه ایرانی امروز ما متوجه مسئله‌ای با عنوان «چند همسری» شده است. در این راستا کافی است که با # چند همسری سری به فضاهای مجازی بزنید، نمی‌گویم که در این راستا شبکه سه رسانه ملی ما با برنامه «بدون توقف» چگونه با دعوت از کارشناسان خود به‌بسط و طرح این موضوع می‌پردازد! از سویی دیگر موضوع چند همسری دارای پیشینه‌ای تاریخی است که بی‌شک نیازمند تحقیقات و مطالعات وسیع و جامعی در حوزه تاریخ و علوم اجتماعی و روان‌شناختی، بررسی متون مقدس و فقه و احکام و حقوق خود است. در نتیجه از این رهگذر با وجود کارشناسان صاحب‌نظر در این حوزه‌ها، صرفا به بیان مشاهدات روزمره خود اکتفا خواهم کرد. هر چند لازم ذکر است که پژوهشگران صاحب‌نظر در این راستا، پیش از هر اقدامی به سطحی از هوشیاری و آگاهی بر روان و نفس خود باشند که در تحقیق و مطالعه خود با موضوع سوگیری همراه نباشند!

با گذشت سال‌ها، در طول برگزاری دوره‌های آموزشی متعدد با عنوان همسرداری، به‌سوی زندگی مشترک، بهبود ارتباط موثر در زوجین و غیره؛ اقدام به برگزاری کارگاه‌هایی با عناوین متعدد در رابطه و غریزه جنسی  زندگی زوجین با رویکردی روان‌شناختی در حوزه فرهنگ داشته و در این کارگاه‌ها سعی بر این داشتم تا ابعاد متعدد و متنوع روان‌شناختی و فرهنگی این موضوع را که در آن زمان هنوز در تابوی اجتماعی قرار داشت، به‌نحوی آگاهانه موضوع قابل طرح و شناسایی برای کارگاه‌های خود قرار دهم. در طول این مدت با مراجعینی مکرر برخورد کردم که موجب ترغیبی بر تهیه و نوشتن کتابی با عنوان «رفتار و رابطه جنسی، از کودکی تا پیری» و چاپ اول آن ۱۳۹۰ توسط انتشارات پیام محراب شد. همان هنگام با علم بر این که می‌دانستم این کتاب دارای ضعف‌هایی بوده و هست، اما با وجود همه دشواری‌هایی که در چاپ آن داشتم، امیدوار بوده تا موضوع کتاب می‌باید موجب تلنگری بر موضوعی بسیار مهم در لایه‌های اجتماعی جامعه و به‌ویژه اولین نهاد اجتماعی، خانواده باشد.

در اهمیت این کتاب همین‌قدر کافی است که پس از چند سال، اما تیراژ بالایی از آن توسط کتابخانه مرکزی خریداری، پخش و ارسال به سایر کتابخانه‌های دیگر شد. متاسفانه فرصتی فراهم نشد که به تصحیح و ویرایش مجدد آن اقدام کنم، اما همان‌طور که انتظار می‌رفت، کتاب شاید تلنگری باشد، پس از مدتی صداوسیما در تماسی با خودم به کسب اجازه در معرفی آن داشتند. نکته جالب‌تر این بود که گرچه صداوسیما به معرفی این کتاب اظهار تمایل کردند، اما همچنان موضوع را در هاله‌ای از تابو قرار می‌دادند که نمی‌شود به‌طور شفاف بر آن اشاره داشته باشیم!

از طرف دیگر، مراجعینم حامل گزارش‌ها و اخباری مبنی بر برگزاری از کارگاه‌ها و کلاس‌های آموزشی زناشویی بودند. در این دوره‌های آموزشی که به‌ویژه توسط متدینین جامعه برگزار می‌شد، آموزش رابطه جنسی بیش از هر چیز، هر چند به‌صورت انیمیشن یا تصویر، اختصاص به معرفی و تنوع رابطه جنسی زوجین در مواردی به بیش از صد پوزیشین می‌رسید!

در دیدار پیاپی با مراجعینم بیش از پیش متوجه و همواره شاهد اهمیت موضوع رفتار و رابطه جنسی در زندگی زوجین بودم؛ این زوجین چه به‌صورت رسمی و در قالب یک تعهد، چه به‌طور غیر‌رسمی و در اشکال مختلف آن. مواجه با لایه‌های پیچیده‌ای از این نوع ارتباط‌ها در قالب زندگی مشترک زناشویی، یا صورت‌هایی از خیانت یا طرق غیررسمی آن. اشکال مختلفی از روابط سالم که قطعا کمتر (چون در شرایط ایده‌آل که اصولا نیاز به مراجعه نمی‌بینند) و ناسالم آن را شاهد بوده و هستم. این که چگونه تیپ‌های شخصیتی مختلف با ساب‌تایپ‌های جنسی خودشان عمل می‌کنند.

در حالی که مترصد زمانی بوده تا بتوانم با نگاهی به بازبینی جدی بر کتاب «رفتار و رابطه جنسی» باشم، لازم و ضروری است تا به توصیف و تبیین ساب تایپ جنسی (گونه فرعی جنسی) در تیپ‌های اناگرام بود. در تیپ‌های شخصیتی نه‌گانه اناگرام، چگونگی میل جنسی تیپ‌های مختلف و رفتار جنسی آن‌ها متفاوت است. با توجه به تفاوت‌های قابل توجه تیپ‌های شخصیتی مختلف نسبت به نوع ساب تایپ جنسی، روابط بین زوج ها در این شرایط از پیچیدگی‌های بیشتری برخوردار خواهد شد و این وضعیت را به سایر موضوعات دیگر زندگی خود تسری می‌بخشند. در این شرایط، وضعیت‌های پیچیده‌تری در روابط این زوج (اعم از رابطه‌های متعدد بر آن) شکل می‌گیرد که با حضور نفر سومی، می‌توان حدس و گمان‌هایی متعدد به‌صورت‌های پیچیده‌تر بر این ارتباط‌ها داشت، چه رسد به چند همسری!

همان‌طور که اشاره شد، بررسی متون مقدس، وضعیت احکام، قوانین، حقوق و تبعات اجتماعی و آسیب‌شناسی و حتی روان‌شناختی و سیاسی آن در این مجال نمی‌گنجد، اما با یک پرسش این مقال را به انتها می‌برم، آیا در محضر عدالت الهی شما چیزی بیش از یک انسان مورد قضاوت قرار خواهید گرفت؟! شاید یک انسان برابر چند انسان است!

 

مهشید رضوی‌رضوانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 + 10 =

مقالات مرتبط
مقالات پربازدید​