loader image
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

انیاگرام؛ حرکت از چرایی به چیستی فرزندپروری

فرزندپروری

فهرست مطالب

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری ماه‌شید خرد، نیاز به فرزندپروری اصولا با سئوالاتی این چنین شروع می‌شود: «آیا این مسیر از چرایی به فرزندپروری رسیدن صحیح است؟» یا «روش صحیح چیست؟»، انیاگرام نشان می‌دهد که چطور از مسیر چیستی به فرزندپروری برسیم.

به‌طور معمول وقتی کودکان بنا به‌روایت والدین خطایی انجام می‌دهند، والدین را گاهی چنان مستاصل می‌کنند که آن‌ها خود را ناتوان می‌بینند و سئوالاتی با پیش واژه چرایی در ذهن آن‌ها جرقه می‌زند: «چرا کودک من این‌گونه رفتار می‌کند؟»، «چرا من نمی‌توانم موفق شوم و او را هدایت کنم؟»، «چرا سایر کودکان این کار را انجام نمی‌دهند یا این‌گونه عمل نمی‌کنند؟»، «چرا همسرم در این زمینه با من هم رای نیست؟» و چراهای دیگر.

در ادامه این پرسش‌ها، سئوالات دیگری نیز ذهن والدین را درگیر می‌کند: «حالا چه کنم؟» و در این مسیر به‌دنبال راه‌حل ها هستند، به مطالعه کتب مختلف در این زمینه می‌پردازند، یا از افراد با تجربه سئوال می‌کنند، در دوره‌های فرزندپروری شرکت می‌کنند و یا از مشاورین در این امر کمک می‌گیرند. اما متاسفانه با همه این تلاش‌ها شاید به رضایت قلبی و عملی نرسند.

لازم است به این نکته ظریف اشاره شود که جهت دستیابی به راه‌حل واقعی و صحیح این مسئله لازم است که والدین ابتدا خود را بشناسند و بدانند دنیا را با کلام قطعه از جام بلورین هستی تماشا می‌کنند. آیا فرزند و همسر آن‌ها دنیا را با همان قطعه تماشا می‌کنند یا با قطعه‌ای دیگر؟ برای دستیابی به این حقیقت هستی، دانش انیاگرام بسیار راه‌گشاست.

دانش انیاگرام با این تمثیل که جهان هستی جام بلورینی است که در ابتدای خلقت در اثر ضربه‌ای بر زمین شکسته می‌شود و به ۹ قطعه ناهمسان تقسیم می‌شود و هر کدام از ما انسان‌ها در یکی از ۹ قطعه قرار می‌گیریم، به ما می‌آموزد انسان‌ها ۹ تیپ شخصیتی مختلف دارند که در یک خانواده با حضور ۲ والد و یک فرزند، امکان حضور حداکثر ۳ تیپ در کنار یکدیگر وجود دارد که دنیا و اتفاقات و مسائل را به شکل‌های مختلف می‌بینند و به روش‌های متفاوت فکر، احساس و رفتار می کنند.

با آگاهی نسبت به این تفاوت‌ها، از «چرایی» و «چه کنم»های فرزندپروری می‌توانیم به «چیستی» فرزندپروری دست پیدا کنیم و به این‌که رفتار کودک من، براساس سبک شخصیتی خودش به چه معناست و برای معنای دیگران هم چون معنای خودمان احترام قائل باشیم.

به‌عبارت‌دیگر، از منظر دیگران به قضایا و مباحث نگاه کنیم، نه از منظر محدود خودمان. دیدگاه‌های متفاوت را درک کنیم و برای دیدگاه‌ها دیگران احترام قائل باشیم و درصدد قضاوت آن‌ها نباشیم. این نگرش ارمغان دانش انیاگرام است و انیاگرام والدین را از چرایی فرزندپروری به سمت چیستی سوق می‌دهد و می‌آموزد چیزی به نام غلط و درست وجود ندارد و هر چیز در تکمیل چیز دیگری می‌آید.

 

دکتر زهره نصیری

روان‌شناس کودک و نوجوان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + هفت =

مقالات مرتبط
مقالات پربازدید​