loader image
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

برجام یا الگویی برای هم‌گرایی

هم گرایی و تفاهم متقابل بین طرفین

فهرست مطالب

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری ماه‌شید خرد: پس از پایان جنگ جهانی دولت‌ها بر این موضوع تفاهم داشتند که جنگ صورت بدفهمی طرفین است که منجر به آسیب بسیار به‌ویژه زنان و فرزندان جامعه‌ای دارد که هیچ نقشی بر آن ندارند. در نتیجه پیش از هر سوبرداشتی تعامل و گفت‌وگو در شرایط عادلانه ضروری است. این آغازی برای شکل‌گیری سازمان بین‌الملل شد. همچنین توجه به مفاهیم پر اهمیتی همچون گفت‌وگوی تمدن‌ها، برخورد و تعامل تمدن‌ها اجتناب‌ناپذیر است. در این شرایط تفاهم متقابل، مهم‌ترین موضوع برای هم گرایی بین تمامی طرف­‌های یک رابطه است. اما این امر چگونه قابل حصول است؟

واقعیت این است که از وقتی بشر سنگ را کنار گذاشت و به‌وسیله کلام و گفتار، به برقراری ارتباطات با یکدیگر پرداخت، تمدن به‌طور جدی شروع به شکل‌گیری کرد. قطع‌به‌یقین، تمایلات هیچ یک از انسان‌­ها، برای شکل‌دهی دنیای پیرامون‌­شان، دقیقا یکسان نیست. در نتیجه این امر، تعارضات بین افراد، گروه‌­ها، سازمان‌­ها، قومیت‌ها، ملل مختلف و طبقات اجتماعی شکل می­‌گیرد. اما چگونه می­‌توان این تعارضات را به سمت هم‌گرایی پیش برد؟

روش حل تعارضات می­‌تواند به‌صورت همه یا هیچ باشد: آن که با ما نیست پس بر علیه ماست! در واقع مخالفان ما حق زیستن ندارند! و باید به‌نوعی از صحنه روزگار محو شوند. به بیان دیگر در این روش، طرف‌های تعارض، هرگز همدیگر را به رسمیت نمی­‌شناسند. معمولا این روش به برخوردهای فیزیکی بین طرف­‌های رابطه منجر می­‌شود. اما روشی عقلانی و متمدن برای حل تعارض، گفت‌وگو و مذاکره است. در فرایند گفت‌وگو، طرف­‌های رابطه، به بیان دیدگاه خود نسبت به موضوع مورد تعارض می‌­پردازند و سعی می­‌کنند تا ادله مناسبی برای دیدگاهی که دارند ارائه کنند. در نتیجه این فرایند، هم گرایی حاصل می­‌شود.

در واقعیت ممکن است مذاکره برای حل تعارضات به سختی، به هم‌گرایی بی‌انجامد، به همین دلیل هنر مذاکره‌کننده و گفت‌وگو، یکی از مهم‌ترین مهارت­‌ها برای هر فرد به‌ویژه در سطوح بالای اجتماعی است.

سلسله مذاکراتی که به انعقاد «برنامه جامع اقدام مشترک» یا اصطلاحا برجام انجامید، الگوی مناسبی برای ایجاد فهم مشترک نسبت به موضوع مورد تعارض است. هر چند برجام از سوی دولت امریکا نقض شد، اما حقانیت جمهوری اسلامی ایران در استفاد صلح‌آمیز از انرژی هسته‌­ای را برای تمام جهانیان روشن کرد و به هم گرایی فرهنگی در سطح بین­‌المللی برای ایران منجر شد، به‌نحوی‌که ذهن مردم دنیا را نسبت به جامعه ایرانی تا حدود زیادی تغییر داد.

به امید روزی که برای اثبات حقانیت خود، از هنر گفت‌وگو و مذاکره بهره ببریم و دست از فریادهای بی‌مورد برداریم.

 

محمدکاظم جاوید مدرس انیاگرام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 + پانزده =

مقالات مرتبط
مقالات پربازدید​