loader image
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خودآگاهی و شخصیت

خودآگاهی و شخصیت

فهرست مطالب

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری ماه‌شید خرد، بسیاری از ما نمی‌دانیم چه می‌خواهیم، ولی با قاطعیت تمام صحبت می‌کنیم، برای به دست آوردن می‌جنگیم و با عشق به این‌که بیشتر دست بیاوریم، از خیلی چیزها می‌گذریم.

این انسان با این ویژگی به ضرر زدن به هستی می‌پردازد بی‌آن‌که از آن مطلع باشد. به دور رهبران جمع می‌شود و در بهترین شکل ممکن، از آگاهی درمورد تئوری انتخاب طبیعی و نظرات داروین می‌گوید و اینکه اصل بقا یعنی زنده ماندن قوی‌ترها!

اساسا انسان به‌عنوان موجودی زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی، نیاز به حضور آگاهانه در هر چهار بُعد وجودش را دارد، و این هزینه‌بر است، نه‌فقط هزینه‌های مالی، بلکه هزینه‌های مختلف از جمله روابط، زمان و … . این که هر فردی با توجه به تیپ شخصیتی‌اش باید نیازهایش را بشناسد، شکی نیست، نکته این است که جلوگیری از تاثیر محیط بر فرایند تصمیم‌گیری‌های فرد به‌ویژه در بخش ناخودآگاه ذهن، تشخیص اولویت نیازها را با مشکل مواجه می‌کند. در واقع مشکل این است که ما موجوداتی اجتماعی هستیم و با حضور در اجتماع، فرهنگ‌پذیر می‌شویم و در نتیجه معیارهایی وارد ساختار تصمیم‌گیری ما می‌شود که شاید به هیچ عنوان از وجود آن‌ها خبر نداشته باشیم یا اگر داریم از چرایی آن (ها) مطلع نیستیم.

فرایند آگاهی مهم‌ترین وظیفه هر فرد است تا بتواند از چگونگی‌های خودش مطلع شود، کاربردهای سودمند و مضر آن‌ها را بشناسد و بداند برای کدام نیازش، فارغ از ابعاد محیطی، اولویت بالاتری دارد. هر چند هدف نباید جدایی از اجتماع باشد زیرا همان‌طور که در بالا اشاره شد، یکی از ابعاد انسان‌ها اجتماعی بودن‌شان است، اما این‌که براساس معیارهای دیگری/ دیگران یا براساس تصمیمات دیگری / دیگران تصمیم‌گیری شود، در واقع منجر به «تهی‌شدگی فردی» می‌شود.

پیامد این پدیده «تهی‌شدگی فردی» خروج از «خودبودن» و اجاره وجود خود به دیگری/ دیگران است. تنها گریز از این حالت، قبول فردیت، خلوت‌گزینی برنامه‌ریزی‌شده و آگاهانه و احساس یگانگی با هستی در عین توجه به خود است.

 

کاربرد تیپ شخصیتی در خودآگاهی

یکی از کاربردهای تیپ‌شناسی این است که تمایلات فرد را به‌خوبی توضیح می‌دهد و در نتیجه امکان «تفرد» را هر چه بیشتر امکان‌پذیر می‌سازد. هر چند هیچ‌یک از ما دارای تنها یک تیپ شخصیتی نیستیم، به‌نحوی که طبق رویکرد انیاگرام، سیالیت و توالی تیپ‌ها همیشه وجود دارد، اما یکی از تیپ‌ها غالب است و در نتیجه الگوی اصلی ساختار فکری، احساسی و رفتاری ما را تشکیل می‌دهد. به بیان دیگر هر تیپ شخصیتی دارای جهان‌بینی خاص خودش است، این جهان‌بینی در طول زمان باید از نظر کیفی رشد کند تا بتواند با واقعیت تطابق داشته باشد و به‌درستی کار کند: تمام نیازهای‌ام را به‌درستی تشخیص دهم و راه‌حل مناسبی برای رفع آن‌ها در نظر بگیرم.

غرایز سه‌گانه و تیپ‌های شخصیتی به‌خوبی نگاه پایه‌ای فرد به جهان و اولویت وی برای برآورده کردن نیازهایش را تعیین می‌کنند. برای آشنایی بیشتر با تیپ‌ها و غرایز سه‌گانه سایت farhangekherad.com را مطالعه نمایید.

تیپ یک: کمال‌گرایی و اصلاح‌گری محیط پیرامون به سوی استاندارهای مشخص

تیپ دو: کمک به دیگران به منظور افزایش رضایت اطرافیان

تیپ سه: موفقیت و درخشش در محیط حاضر

تیپ چهار: اصالت‌گرایی و معنایابی برای هستی و زندگی

تیپ پنج: پژوهش برای شناخت هرچه بیشتر و بهتر هستی

تیپ شش: پرسش‌گری و شکاکیت در مورد آنچه دریافت می‌کنند

تیپ هفت: خوش‌گذرانی و بهره‌گیری از فرصت‌ها برای لذت بردن از اکنون و این‌جا

تیپ هشت: رهبری و مدیریت محیط، تحمیل اراده خود به دیگران

تیپ نه: صلح‌گرا، دوستدار جهان و تمام اجزای آن

 

نگارنده: محمدکاظم جاوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + هشت =

مقالات مرتبط
مقالات پربازدید​