loader image
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

از انیاگرام تا نه‌گانه ایرانی / بخش ۲

نه گانه ایرانی

فهرست مطالب

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری ماه‌شید خرد: در مقاله قبلی به بیان مقدمه‌ای گذرا و کوتاه در دانش کهن الگو یا آرکی تایپ انیاگرام پرداخته شد.

قسمت اول از مضمون سخنرانی کوتاهی که در مراسم رونمایی از کتاب «نه‌گانه ایرانی» در بیان مفاهیم نمادین نماد آن که در بیست و هشتم آبان ۱۳۹۷ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

 

گذری کوتاه بر پیشینه انیاگرام

گورجیف تربیت یافته مکتب پدری بود که با دغدغه افسانه گیلگمش برای فهمی از جاودانگی انسان با ذهنی جست‌وجوگر و آشنا به علوم مختلف، همراه تیمی متشکل از کارشناسان علوم متعدد با عنوان «جست‌وجوگران حقیقت» راهی سفر و جست‌وجویی بیش از دو دهه می‌شود.

سفری به تمدن‌های کهن در مصر، بیت‌المقدس، بابل و بین‌النهرین و البته ایران و ایران باستان.

او در این سفر طولانی با مردان بزرگی در آیین‌های مختلف آشنا شده که هر کدام به بیان شیوه‌های تربیت انسان، مبنی بر سه قوه ادراکی انیاگرام در انسان اشاره می‌کنند.

گورجیف آن‌چه را از این دیدارها آموخته بود، بر دانش او افزوده ولیکن صورت کامل‌تر آن را در نزد صوفیان زمان وقت می‌یابد.

منابع گورجیف‌شناس اشاره می‌کنند که نقشبندیه یکی از فرقه‌های تاثیرگذار بر گورجیف بوده و طبق گفته یکی از شاگردانش، بر او تکلیف می‌شود که این دانش را به غرب برساند.

دانشی که طبق منابع موجود، مبانی اولیه آن به پیش از میلاد مسیح به منطقه بین‌النهرین برمی‌گردد.

گورجیف این دانش را به همراه فیلسوف روسی، پی دی آسپنسکی، با عنوان «راه چهارم» نظامند کرده و بعد از شهرش تفلیس، ترکیه و آلمان در شهر کوچک آون نزدیک کاخ فونتن بلو در حومه پاریس به تشکیل «نهاد تکامل هماهنگ مردم» همت می‌کند و از این مکان به نشر دانش می‌پردازد.

دانشی که به‌سرعت توسط گورجیف و شاگردانش منتشر می‌شود، به‌نام «راه چهارم» با عنوان «نه‌گانه»، انیاگرام در امریکا توسط کشیش مسیحی اسکار ایچازو، صورت‌بندی مذهب مسیحیت را با مبانی فلسفه یونان به خود می‌گیرد و به‌ویژه مورد استقبال مسیحیان کاتولیک مذهب قرار می‌گیرد.

در میان آموزش‌دیدگان ایچازو، کلودیو نارانجو روان‌پزشک و دوست و همکارش فریتز پرلز، نظریه‌پرداز گشتالت درمانگر بودند که این دانش را در موسسه اسالن وارد حوزه روان‌شناسی کرده و پس از آن با عنوان انیاگرام به‌سرعت گسترش یافت.

 

ادامه دارد

دکترمهشید رضوی‌رضوانی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − سه =

مقالات مرتبط
مقالات پربازدید​