loader image
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

از انیاگرام تا نه‌گانه ایرانی / بخش ۱

آرکی تایپ انیاگرام

فهرست مطالب

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری ماه‌شید خرد: آنچه در این مقاله به آن پرداخته می‌شود، گذری کوتاه ولی بسیار حایز اهمیت به پیشینه دانش کهن الگو یا آرکی تایپ انیاگرام است.

مضمون سخنرانی کوتاهی که در مراسم رونمایی از کتاب «نه‌گانه ایرانی» در بیان مفاهیم نمادین نماد آن در ۲۸ آبان ۱۳۹۷ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

 

مقدمه

شرایط کنونی جهان و انسان، بیش از پیش ضرورت درک ابعاد متعدد آن را در فضای میان رشته‌ای علوم مختلف متذکر می‌شود.

لازم و ضروری است تا هماهنگی و همدلی بیشتری در علوم مختلف، به‌ویژه بین علوم انسانی صورت بگیرد.

رشته‌هایی متعدد چون دانش علوم اجتماعی و روان‌شناسی، فلسفه و جامعه‌شناسی، اخلاق و غیره و البته همه موارد ذیل نام فرهنگ.

انسان کنونی، به‌مثابه موجودی چندبعدی بیش از پیش نیازمند است تا بتواند به زمانی دست یابد برای گام برداشتن در مسیر احساس شادمانی و سعادت.

با این شیوه می‌تواند میان آنچه در گذشته داشته و از دست داده و آنچه به‌دست آورده ولی با داشتن آن خشنود نیست، اتفاق و اتحادی ایجاد کند.

«نه‌گانه ایرانی» دانشی حکیمانه در فضای میان رشته‌ای علومی چون اخلاق، روان‌شناسی ،فلسفه، علوم اجتماعی و حتی طب و نجوم است.

«نه‌گانه ایرانی» معرف نه‌گونه یا نه مکان و جایگاه، بر اندیشه و احساس و عمل انسان است.

که در نماد کهن الگوی آن قرار دارد. نه‌گانه معرف نوعی تربیت انسان در آموزه‌های عرفان و تصوف اسلامی است و واژه ایرانی، به نقش ویژه حکمای ایرانی بر مدل نه‌گانه غربی آن است.

این الگوی کهن با ریشه در اندیشه حکمای ایرانی، وجوه متنوعی از علوم مختلف در آن مشهود است و می‌تواند پاسخگوی حوزه‌های مختلف در علوم انسانی باشد.

در شرح بیشتر بر مفهوم «نه‌گانه ایرانی»، به‌طوری که دیلتای می‌گوید، بیان «تجربه زیسته»ام ضروری است.

به‌عنوان تحصیل‌کرده حوزه فرهنگ با رویکردی روان‌شناسی و مانوس با سایر علوم انسانی دیگر و مشاور دغدغه‌مندی که در پی پاسخ به سئوال‌های اساسی در انسان، و جست‌وجوی الگوی بومی جامعه فرهنگی خودش را داشت، حدود یک دهه پیش با دانشی با عنوان انیاگرام یا مصطلح به اناگرام آشنا شدم.

دانشی که اساتید این حوزه متفق‌القول بر این باور هستند پیشرفت شگرف و تاثیرگذار آن در جامعه غربی و به‌ویژه امریکا و عمومی کردن آن، حاصل تلاش‌های فردی با نام جورج ایوانوویچ گورجیف روسی (۱۸۷۷-۱۹۴۹)، جست‌وجوگری معنوی است، که آن را در نزد صوفیان آموخته بود و هم خود او بر این موضوع صحه می‌گذاشت.

الگوی انیاگرام که به‌نظر می‌رسید ریشه‌های آن دربرگیرنده همه ابعاد ذهنی‌ام بوده و در یک کلام در قالب فرهنگ می‌گنجد. آنچه که در سیاست‌های کلان موسسه فرهنگی هنری ماه‌شید خرد قرار گرفت تا همه کوشش خود را به‌عنوان موسس و مدیر مسئول بر آن قرار دهم.

 

ادامه دارد

دکترمهشید رضوی‌رضوانی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − ده =

مقالات مرتبط
مقالات پربازدید​