loader image
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

انیاگرام و دیدگاه روانکاوی اجتماعی

اناگرام و دیدگاه روان کاوی اجتماعی

فهرست مطالب

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری ماه‌شید خرد: یکی از دستاوردهای دیدگاه کارن هورنای، تقسیم‌بندی روان­ رنجورها است. اما آیا این موضوع را می‌توان در مورد تیپ‌های شخصیتی مطرح کرد؟

آیا انیاگرام می‌تواند دارای ارتباطی با روان ­رنجورهای مطرح شده توسط کارن هورنای باشد؟

 

هورنای در مورد روان­ رنجورها چه می‌گوید؟

نگاه هورنای، تاکید بر شکل‌گیری شخصیت از راه فرهنگ دارد. در واقع اعتقاد او بر این بود که محیط اجتماعی و فضای فرهنگی به‌ویژه در دوران کودکی، شخصیت فرد را شکل می‌دهند.

او میزان محبتی که افراد در دوران کودکی دریافت کرده بودند را به‌عنوان معیاری برای میزان اضطراب بنیادی موجود در هر فرد قرار داد.

در واقع، اگر فردی نتوانسته باشد، مهر و محبت مورد نیازش را در دوران کودکی دریافت کند، به‌صورت ناخودآگاه، با والدین خود (و احتمالا در مراحل بعدی عمرش با هر صاحب قدرتی) دچار خصومت بنیادی شده، که این پایه بروز اضطراب بنیادین در فرد است.

 

اما پس از بروز اضطراب بنیادین، افراد چگونه به مبارزه با آن می‌پردازند؟

هر یک از ما روابط خود در اجتماع را به یکی از این سه شکل بروز می‌دهیم: حرکت به سوی دیگران (مطیع بودن)، حرکت به دور از دیگران (منزوی شدن) و حرکت بر خلاف دیگران (پرخاشگری و تهاجم).

اگر بتوانیم هر سه را در صورت لزوم از خودمان بروز دهیم، نشان از سلامت روان ما دارد. در واقع ما باید تشخیص دهیم که در هر شرایطی، کدام یک از این رفتارها برای ما نیاز است.

اما روان­ رنجورها، این توانایی را ندارند. در واقع، روان­ رنجورها، معمولا روی یکی از این سه تمرکز کرده زیرا بر اثر رفتارهایی که در دوران کودکی با آن‌ها شده است، برطرف کردن نیاز خود به عشق و محبت را، صرفا با یکی از این سه روش امکان‌پذیر می‌دانند.

در واقع تعریف روان‌رنجوری، در نگاه هورنای، عدم توانایی فرد برای تشخیص و استفاده از هر سه روش، در روابط اجتماعی‌اش است.

هر یک از سه حالت انزواطلبی، مطیع بودن و پرخاشگری، می‌تواند در تمامی افراد باشد اما زمانی که فردی چنین برداشتی داشته باشد که تنها راه ارتباط برقرار کردن در روابط اجتماعی، مطیع بودن است، یا تصور کند که تنها با کمک حالت‌های پرخاشگری خود می‌تواند رابطه با دیگران برقرار کند، و یا باید به کمک انزواطلبی، با دیگران ارتباط بگیرد، دچار روان رنجوری است.

بهترین و مهم‌ترین کاری که هر فردی می‌تواند انجام دهد، بهره‌گیری از هر سه روش است به‌نحوی که به‌صورت ناخودآگاه این کار را انجام دهد.

 

انیاگرام و هورنای

تیپ‌های شخصیتی در انیاگرام، هر یک با توجه به تمایل ذاتی، تاکید بیشتری بر یکی از این سه روش دارند. اگر بخواهیم دقیقا آنچه هورنای در مورد حرکت نسبت به دیگران مطرح کرده است را در انیاگرام تعیین کنیم، باید تمایلات ذاتی هر تیپ شخصیتی را بررسی کرد.

 

تیپ شخصیتی حرکت نسبت به دیگران
تیپ ۸ حرکت بر خلاف دیگران
تیپ ۵ حرکت به دور از دیگران
تیپ ۲ حرکت به سمت دیگران

 

اما اگر در این مورد بخواهیم نگاه عمیق‌تری داشته باشیم، تیپ­‌های شخصیتی منزوی را می‌توان تیپ ۴، تیپ ۵ و تیپ ۹ دانست. این در حالی است که تیپ ۱ و تیپ ۲ و تیپ ۶ (فوبیایی)، بیشتر حالت اطاعت‌گرایی دارند و تیپ ۳ و ۷ و ۸ دارای حالت‌های تهاجمی  هستند.

 

نتیجه‌گیری:

عشق و محبت، یکی از پایه‌ای‌ترین نیازهای هر فردی است که می‌تواند تمام زندگی او را تحت‌تاثیر قرار دهد. ما باید به این نقطه از آگاهی دست پیدا کنیم که ابتدا خودمان، برای خودمان ارزش قائل باشیم و به خودمان عشق بورزیم.

این موضوع منجر به عزت‌نفس شده و در نتیجه به ما کمک می‌کند تا فعالیت‌های زندگی‌مان را بسیار بهتر تنظیم کنیم و روابط‌مان را به بهترین شکل ممکن، برقرار کنیم.

 

محمدکاظم جاوید مدرس انیاگرام

 

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − 1 =

مقالات مرتبط
مقالات پربازدید​