loader image
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

انیاگرام و غرایز سه‌گانه

اِناگرام و غرایز سه‌گانه

فهرست مطالب

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری ماه‌شید خرد: انسان موجودی نیازمند است، اما چگونه به نیازهای خود پاسخ می‌دهد؟ انیاگرام و غرایز سه گانه (Subtypes)، به ما کمک می‌کنند تا به نیاز‌های‌ خود پاسخ دهیم.

 

غرایز سه‌گانه چیست؟

انسان موجودی نیازمند است و در صورت برطرف نشدن نیازها، بقایش به‌خطر می‌افتد. برای ما انسان‌ها سه روش پاسخگویی به نیازهای‌مان وجود دارد که از آن‌ها در رویکرد انیاگرام، تحت‌عنوان غریزه نام می‌بریم:

۱-غریزه حفاظت از خود

Self-preservation Instinctual)-۲ ) غریزه یک‌به‌یک

Sexual Instinctual)-۳) غریزه اجتماعی (Social Instinctual)

 

ویژگی غرایز سه گانه چیست؟

هر یک از این غرایز، نشان می‌دهند که فرد درباره مسئله بقا چگونه می‌اندیشد و در پاسخ به این پرسش، چه جایگاهی برای خود قایل است:

۱- آیا توانمندی خود را برای پاسخ به این مسئله کافی می‌داند؟ (غریزه حفاظت از خود)

۲- آیا برای پاسخ به این مسئله، باید بر دیگری تکیه کند؟ (غریزه یک‌به‌یک)

۳- آیا فرد خود را وقف جمع می‌کند تا در سایه جمع، بقایش تضمین شود؟ (غریزه اجتماعی)

 

هر یک از غرایز، نوعی از نگاه به مسئله بقا هستند:

من خودم را در قبال مسئله بقا، چگونه معنا می‌کنم: آیا خودم به‌تنهایی این کار را انجام می‌دهم؟ (غریزه حفاظت از خود) آیا با تکیه بر دیگری این مسئله را پاسخ می‌دهم؟ (غریزه یک‌به‌یک) یا شاید با معنا کردن خودم در جمع، بقای خودم را تضمین می‌کنم؟ (غریزه اجتماعی)

نکته‌ای که در این نوشتار باید مورد توجه قرار گیرد، احتمال به کارگیری هر سه غریزه به شکل اولویت‌بندی شده است. به نظر می‌رسد که هر تیپ شخصیتی، دارای توالی مشخصی از این غرایز باشد و برای تغییر این توالی، باید سیالیت تیپ‌ها را به‌کار گیرد.

 

سیالیت تیپ‌های شخصیتی:

تیپ‌های شخصیتی انیاگرام هر یک می‌تواند در وجود هر فردی نمود پیدا کند، اما به‌شرطی که فرد از تعصبات شخصیتی خود فاصله بگیرد و اجازه دهد تا سایر تیپ‌ها در او بروز پیدا کنند.

این در واقع بدان معناست که فرد از جمود تیپ شخصیتی خود فاصله بگیرد و تیپ‌های دیگر شخصیتی را تجربه کند: نگرش آن‌ها به هستی (جهان‌بینی آن‌ها) را درک کند و همانند آن‌ها رفتار کند.

البته این فرایند باید آگاهانه باشد، مدیریت شود و از حالت‌های تصنعی و بازیگرانه فاصله بگیرد.

 

بقای نسل و غرایز سه گانه :

ما انسان‌ها نیازهای مختلفی داریم: نیازهای زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی و پاسخگویی به این نیازهاست که کمیت و کیفیت بقای نسل آدمی را تعیین می‌کند: خوراک، پوشاک، مسکن، سلامت جسمی، عزت‌نفس، اعتماد‌به‌نفس، شجاعت، قاطعیت، جسارت، همگرایی اجتماعی، همدلی، همفکری، همدردی و… ، انواع نیازهای ما را تشکیل می‌دهند.

ما با توالی مشخصی از غرایز، این نیازها را پاسخ می‌دهیم، اما شاید این پرسش مطرح شود که چگونه ممکن است نیازهای اجتماعی داشته باشیم و درعین‌حال غریزه حفاظت از خود بالایی داشته باشیم؟ دقیقا نکته موردنظر همین‌جاست: هر یک از غرایز، بخشی از نیازهای ما را پاسخ می‌دهد و شاید بتوان چنین برداشت کرد که هر فردی بر اساس «توالی غرایز سه‌گانه‌اش»، به‌صورت ناخودآگاه، به برخی از نیازها بیشتر اهمیت می‌دهد.

هر فردی با درک این توالی در خود، باید بتواند زندگی‌اش را به‌نحوی هدایت کند که به همه نیازهایش پاسخ گفته باشد.

 

محمدکاظم جاوید مدرس انیاگرام 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده + نه =

مقالات مرتبط
مقالات پربازدید​